Sunday, 11 January 2015

Diploma in Tesl

Hai dan assalamualaikum,

  Previous entry hakak dah cerita kan pasal KPTMKL, so entry kali ni hakak nak kongsi dengan adik adik yang bakal menyambung pelajaran ke peringkat Diploma in Tesl *hoorayyy* And if you're looking for information about Tesl, but you're KPTM-student-to-be then it's okay. I hope it might help you. 

  TESL stands for Teaching English as Second Language. Tempoh pengajian Diploma in Tesl dekat KPTMKL ialah selama 3 tahun ataupun 6 semester. 5 semester kita belajar dekat kelas, 1 semester iaitu semester 6, kita Teslian semua akan berpraktikum di sekolah rendah selama 3 bulan *rasanya* Hakak ada lagi 2 semester which is I'm into semester 4; january until june. Eeei tak zabarnya nak praktikal pastu nak graduate hihihi

   Dalam satu semester, 4 bulan; belajar kat kelas, study week, mid term exam, 1 bulan; revision, study week, final exam, 1 bulan; cuti semester. Macam ni lah setiap semester ye adik adik sekalian. Takde masa nak main main okay, uni life is not like kat sekolah dulu when you can playing around, ponteng sekolah, tak buat kerja sekolah. Jangan sesekali bawak you punya tabiat tu ke zaman universiti okay. 

Semester 1
i. Tertiary Level Language and Study Skills
ii. Psychology in Education
iii. Listening and Speaking Development 1
iv. English Grammar 1
v. Reading and Writing 1
vi. Concepts and Application of Information Technology

Semester 2
i. Introduction to Literature
ii. Sports Science
ii. Elementary French
iv. Listening and Speaking Development 2
v. English Grammar 2
vi. Reading and Writing Development 2
vii. Religious Studies

Semester 3
i. Introduction to Sociolinguistic
ii. Critical Reading
iii. Pre-Intermediate French
iv. Principles and Practices in Language Teaching
v. Teaching English Grammar
vi. Malaysian Studies

Semester 4
i. Drama Production
ii. Material Selection and Adaption
iii. Introduction to Sociology
iv. The Teaching of Reading and Writing Skills
v. The Teaching of Listening and Speaking Skills
iv. Entrepreneurship

Semester 5
i. Curriculum and Instructions
ii. Language Tests in School 
iii. Language Program and Planning Development
iv. Human Communication

Semester 6
i. Teaching Practice

   So, itulah semua subjek yang bakal anda pelajari sebagai seorang Teslian student di KPTMKL. Oh ya, I forgot to tell you about something. Maybe akan ada perubahan subjek if korang intake yang baru, sebagai contoh masa hakak semester 3 haritu, hakak tak belajar pun Human Communication, tapi baru dapat tahu kat group Tesl KPTMKL yang diorang sem 3 ambil subjek Human Communication tu. Kalau nak up to date,  jangan segan silu masuk group TESLIAN tau kat Facebook, dan tak lupa juga follow twitter MPPKPTMKL

3 comments:

  1. Hi akak!
    Saya ambil Julai ni utk Tesl. Your blogs help a lot. I read the previous one as well.
    Yuran untuk hostel 720-1500, ptptn or Mara boleh cover tak? Thank you!

    ReplyDelete
  2. Ada acc twitter? Kalau ada follow me tau @yayatsyd mana tau boleh jumpa hakak '-' boleh minta belanja kek red velvet cikeret recepi 'o')/

    ReplyDelete
  3. How to contact u in person 😊

    ReplyDelete

Pakai baju macam superman, terima kasih sudi komen :)