Sunday, 11 January 2015

Diploma in Tesl

Hai dan assalamualaikum,

  Previous entry hakak dah cerita kan pasal KPTMKL, so entry kali ni hakak nak kongsi dengan adik adik yang bakal menyambung pelajaran ke peringkat Diploma in Tesl *hoorayyy* And if you're looking for information about Tesl, but you're KPTM-student-to-be then it's okay. I hope it might help you. 

  TESL stands for Teaching English as Second Language. Tempoh pengajian Diploma in Tesl dekat KPTMKL ialah selama 3 tahun ataupun 6 semester. 5 semester kita belajar dekat kelas, 1 semester iaitu semester 6, kita Teslian semua akan berpraktikum di sekolah rendah selama 3 bulan *rasanya* Hakak ada lagi 2 semester which is I'm into semester 4; january until june. Eeei tak zabarnya nak praktikal pastu nak graduate hihihi

   Dalam satu semester, 4 bulan; belajar kat kelas, study week, mid term exam, 1 bulan; revision, study week, final exam, 1 bulan; cuti semester. Macam ni lah setiap semester ye adik adik sekalian. Takde masa nak main main okay, uni life is not like kat sekolah dulu when you can playing around, ponteng sekolah, tak buat kerja sekolah. Jangan sesekali bawak you punya tabiat tu ke zaman universiti okay. 

Semester 1
i. Tertiary Level Language and Study Skills
ii. Psychology in Education
iii. Listening and Speaking Development 1
iv. English Grammar 1
v. Reading and Writing 1
vi. Concepts and Application of Information Technology

Semester 2
i. Introduction to Literature
ii. Sports Science
ii. Elementary French
iv. Listening and Speaking Development 2
v. English Grammar 2
vi. Reading and Writing Development 2
vii. Religious Studies

Semester 3
i. Introduction to Sociolinguistic
ii. Critical Reading
iii. Pre-Intermediate French
iv. Principles and Practices in Language Teaching
v. Teaching English Grammar
vi. Malaysian Studies

Semester 4
i. Drama Production
ii. Material Selection and Adaption
iii. Introduction to Sociology
iv. The Teaching of Reading and Writing Skills
v. The Teaching of Listening and Speaking Skills
iv. Entrepreneurship

Semester 5
i. Curriculum and Instructions
ii. Language Tests in School 
iii. Language Program and Planning Development
iv. Human Communication

Semester 6
i. Teaching Practice

   So, itulah semua subjek yang bakal anda pelajari sebagai seorang Teslian student di KPTMKL. Oh ya, I forgot to tell you about something. Maybe akan ada perubahan subjek if korang intake yang baru, sebagai contoh masa hakak semester 3 haritu, hakak tak belajar pun Human Communication, tapi baru dapat tahu kat group Tesl KPTMKL yang diorang sem 3 ambil subjek Human Communication tu. Kalau nak up to date,  jangan segan silu masuk group TESLIAN tau kat Facebook, dan tak lupa juga follow twitter MPPKPTMKL

Saturday, 10 January 2015

Q&A

Hai dan assalamualaikum, 

   Sebelum hakak cerita pasal course Tesl, hakak mestilah nak cerita dulu pasal KPTM kan. Orang cakap, tak kenal maka tak cinta. So nak bercinta ke tak ni? Okay, get ready, and you all maybe perlukan pen dengan kertas, manalah tau nak tulis ke apa hihi because it's gonna  be way too long entry so hope you enjoy reading it :)

1. KPTM? Apa tu, kolej ke universiti?

   Okay, for your information, KPTM stands for Kolej Poly-Tech Mara. Tapi sekarang ni, KPTM dah dinaiktaraf menjadi universiti. Tak caye? Pi google sana apalah tak caya kat hakak. So jadilah dia KUPTM, but kita orang dah biase panggil KPTM. Course Tesl ada kat dua KPTM je tau. Satu dekat KPTM KL, and satu lagi dekat KPTM Semporna, Sabah. *if i'm not mistaken, setakat ni dua KPTM ni je yang ada, melainkan ada penambahan* 

2. PINJAMAN? Mara ke Ptptn? Berapa banyak?

   KPTM ni under Majlis Amanah Rakyat (MARA) tau, so kalau korang memenuhi syarat, insyaallah dapat pinjaman dari MARA. Kalau tak layak, korang boleh je apply PTPTN. But, from my point of view, budak budak MARA ni memang bestlah. Every month kita akan dapat elaun sara hidup. Tak macam budak PT, dapat sikit dan kadang-kadang lambat gila dapat duit. Masa ni bolehlah hampa nak berjimba kan tapi tula jenuh pulak kita budak under MARA ni nak bayar hhihi. Berapa banyak kita dapat? I don't know lah berapa budak course lain dapat but for us, Teslian, dapat 40k. 

3. LOKASI? Kat mana kat mana? 

   Adik adik paham tak setakat ni pasal KPTMKL ni? KPTMKL tu kat mana? Nama dah KL mestilah kat KL haha kelakarlah korang ni. Okay hakak pun tak reti senanya nak explain dekat mana, tapi kalau korang yang tahu selok belok LRT ni, korang ambil aliran Ampang, pastu berhenti kat Pandan Jaya. Keluar je LRT Pandan Jaya korang terus nampak KPTMKL, warna oren tau.

  By the way, KPTMKL ni bersebelahan je dengan UNIKL IPROM. So, siapa nak cari jodoh kat sini pun boleh *aik apeni* Depa ni memang segak dengan baju bengkel biru depa ni. Kalau tak jumpa jugak kat mana, korang gunalah google maps ke waze ke, insyaallah jumpa. 

4. KEMUDAHAN? Apa je yang ada kat KPTMKL tu?

i. TRANSPORT
   Ni mesti semua nak tahu kan? Hakak dah hagak dah. Okay kalau transport, korang boleh naik LRT sebab LRT punya stesen depan kolej je *jalan kaki sikit la dey* For those yang lucky dapat duduk hostel Desa Siswi, teksi kolej berlambak kat situ. Janji bangun awal, sebab nanti nak berebut teksi dengan student lain :) Kalau hostel yang jauh, biasanya pihak kolej akan sediakan bas, tapi bas tu ada masa perjalanan dia. Contoh, pukul 7 pagi, next trip maybe pukul 9 or 10, so pandailah korang atur masa ye.

ii. HOSTEL
   Hostel KPTM ni merata KL dia ada tau. Paling dekat dengan kolej Desa Siswi, Maxi Segar. Tapi rasanya Maxi Segar dah takde. Kalau nak jalan kaki pun boleh okay. Other than that, setahu hakak Pandan Mewah, Pandan Utama, And there's some more that I couldn't remember. Oh ya lupa nak cakap, hostel ni tak provide makan minum macam hostel sekolah ye dik :)

iii. MAKAN 
    Korang suka makan? Korang tak boleh kalau tak makan? Ada gap mesti nak lepak? Don't chu ever worry okay. Kat luar kolej banyak gila kedai makan, warung etc. Cakap je nak makan apa. Kat dalam kolej ada kafe, tapi bagi hakak kafe makan dahla mahal, tak sodap pulak tu ish. 

    Korang mesti cakap alaa bosannya gap 5, 6 jam tak tahu nak buat apaaaaa arghhhhh. Don't worry sebab kolej dekat dengan mall. So kalau bosan boleh pi sana samada jalan kaki or by cab. 

   Kat mall tu korang boleh tengok movie ke, karoke ke shopping groceries ke sebab kat situ murah. One Shamelin Mall nama dia. Kalau taknak pi sana boleh naik LRT aliran Sentul Timur pastu turun dekat Maluri, situ ada AEON. 90 sen je nyah tambang dia. Nak lagi jauh hang pi turun dekat Hang Tuah, teruih pi TS. Kepada korang yang tak tahu, kolej kita tu area kilang, so hati hati ye dik :)

5. PAKAIAN? Jeans boleh pakai tak? Baju kurung kena pakai hari hari ke?

   Okay macam kat sekolah dulu kan ada undang-undang yang perlu dipatuhi. Dekat mana mana institusi pengajian mesti ada rules and regulations, right? For your information, jeans dibenarkan TETAPI but only for boys. Girl? pakailah seluar setan okay haha jk. Tapi hakak pakai je dik, pandai pandailah korang hidup. Kalau kantoi, say goodbye to RM10 and rekod bersih kompaun chuolls. Same goes tu tak pakai id card. Other than that, isnin; formal, hari biase lantak korang, jumaat; kalau elok kalau laki pakai baju melayu, perempuan pakailah baju kurung ke jubah ke kan :)

   So I hope this entry will help you to know more about KPTMKL. If there's anything that you want to know, please comment below. Kalau dah tak sabar sangat nak tahu, you can DM or just tweet me on Twitter.

Till then, jumpa dilain post. Assalamualaikum.

Friday, 9 January 2015

I'm back to blogger

Hai dan assalamualaikum,


   It's been way way way too long that I haven't update this blog. I am too busy I guess. By the way, mesti korang ingat aku ni kerek nak mampos kan  Nak speaking bagai, ya allah cer husnudzon sikit. Biase la budak Tesl kenalah speak speak. ok? got it. and pada yang lagi terer english than me, please pardon my grammar error, because i'm still learning. 

   Back to the title, haha tajuk kemain poyo ko ingat ko siapa? Retis? No I'm not. Saja je sebab lama gila kot tak menaip pastu post kat blog acah acah followers banyok macam Keknis. I'm just thinking why not kembali menulis. Yes, at least boleh jugak berkongsi pengalaman sebagai budak Tesl kepada adik adik yang lepasan SPM and tak tahu mana nak tuju. 

  Pergh cakap macam dah graduate je ni? Hahaha no I'm not but I'm in semester 4 right now *daftar Jumaat ni* So I think I nak lah berkongsi sedikit pengalaman dengan chuolls, what I've been through for three semester. Ko ingat Tesl ni senang ke dik oi? You know that tak semua senang tak semua susah okay. 

  Don't worry, hakak ada banyak gila benda nak share dengan adik adik semua regarding to Tesl course but more specific Tesl punya course dekat Kptm KL lah sebab hakak belajar kat sini. 

Okay macam biase lah blog hakak, hakak post gambar hakak lah, lama tak post ni hihi,


Till then, jumpa di lain post. Assalamualaikum.